Dubarry laarzen
Is 't Swarte Schaep een Dubarry dealer?
Ja, 't Swarte Schaep is een volwaardig Dubarry verkooppunt voor Groningen, Friesland, Drenthe & Overijssel. In onze winkel is de expertise aanwezig om je te helpen bij het selecteren van de juiste outdoorlaarzen. Daarnaast kun je de laarzen ook online bestellen in onze webshop. Echter, heb je nog niet eerder Dubarry's gedragen, dan adviseren wij altijd om eerst te komen passen. Er zijn namelijk vele modellen (Galway, Kildare, Roscommon, Donegal etc) en dito maatvoeringen (kuitbreedtes).
Hoe lang gaan Dubarry laarzen mee?
Dubarry laarzen staan bekend om hun hoge kwaliteit en duurzaamheid. De levensduur van de laarzen kan sterk variëren, afhankelijk van hoe goed ze worden onderhouden, hoe vaak ze worden gebruikt en in welke omstandigheden ze worden gedragen. De levensduur varieert van 5-15 jaar. Lees daarvoor o.a. ook de onderhoudsinstructies. Worden de laarzen te weinig gedragen, dan bestaat de kans dat het rubber uitdroogt en gaat scheuren. Dus draag ze juist volop!
Hoe onderhoud je Dubarry laarzen?
Het onderhouden van Dubarry laarzen is belangrijk om de levensduur van de laarzen te verlengen en de mooie uitstraling te behouden. Diverse Youtube filmpjes showen precies hoe je je Dubarry's goed onderhoudt.
Dubarry laarzen zijn gemaakt van hoogwaardige materialen zoals leer en Gore-Tex, wat speciale zorg vereist. Hier zijn enkele stappen om je Dubarry laarzen goed te onderhouden:
1. Reiniging
- Leer: Verwijder vuil en stof met een zachte borstel of een vochtige doek. Zorg ervoor dat je niet te veel water gebruikt, want dit kan het leer beschadigen.
- Gore-Tex: Als je laarzen een Gore-Tex membraan bevatten, gebruik dan een vochtige doek om vuil af te nemen. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen.
- Zolen: Maak de zolen schoon met een borstel om modder en vuil te verwijderen. Dit helpt om grip te behouden.
2. Droogproces
- Natuurlijk drogen: Droog de laarzen altijd op kamertemperatuur, uit de buurt van directe hittebronnen zoals een radiator of de zon. Dit voorkomt dat het leer uitdroogt of barst.
- Vul de laarzen: Zet crumpleerpapier of een schoenboom in de laarzen om hun vorm te behouden terwijl ze drogen. Dit voorkomt dat ze inzakken.
3. Conditioneren en Behandelen van Leer
- Leerconditioner: Gebruik een goede leerconditioner om het leer soepel te houden en te beschermen tegen uitdroging. Breng de conditioner aan met een zachte doek en wrijf in de richting van het leer.
- Waterdichte spray: Voor extra bescherming tegen water, kun je een waterdichte spray gebruiken die geschikt is voor leren schoenen of laarzen. Dit helpt voorkomen dat het leer doorweekt raakt.
4. Bewaren
- Opbergen op een droge plaats: Bewaar je laarzen op een droge, koele plek, uit de zon. Vermijd plekken waar de laarzen in contact komen met extreme temperaturen of vochtigheid.
- Gebruik schoenbomen: Schoenbomen kunnen helpen de vorm van je laarzen te behouden en kreukels of plooien te voorkomen.
5. Preventief Onderhoud
- Gebruik regelmatig een waterdichte spray: Dit helpt om de laarzen te beschermen tegen regen en vuil, en houdt ze langer mooi.
- Laat ze niet in de modder staan: Vermijd langdurige blootstelling aan modder en vuil, omdat dit het leer kan beschadigen.
Door regelmatig onderhoud kun je de kwaliteit en het uiterlijk van je Dubarry laarzen behouden, zodat je er langer van kunt genieten.
Kun je Dubarry laarzen verzolen?
Dubarry laarzen kunnen verzoold worden. Echter, de meeste schoenmakers beschikken niet over de expertise en juiste Dubarry materialen om de laarzen goed te herstellen / verzolen. Ga daarom naar een gespecialiseerde schoenmaker als Luxaschoenservice in Utrecht. Luxa is een officiële Dubarry schoenmaker.
Brengt u de laarzen bij ons, dan sturen wij ze ook op naar Luxa. De kosten van het verzolen bedragen (excl. de verzendkosten) circa €120.
Hoe voorkom je dat de Dubarry zolen uitdrogen?
Om te voorkomen dat het rubber van laarzen uitdroogt, kun je de volgende tips volgen:
-
Reinig de laarzen regelmatig: Verwijder vuil, zand en zoutresten na elk gebruik. Gebruik een zachte borstel en lauw water om de laarzen schoon te maken of spoel ze af onder de tuinslang. Dit voorkomt dat de laarzen beschadigen door hardnekkig vuil.
-
Gebruik een conditioner: Er zijn speciale onderhoudsproducten voor rubberen laarzen, zoals rubberen laarsolie of -was. Deze producten helpen het rubber soepel te houden en beschermen het tegen uitdrogen en barsten.
-
Bewaar ze op een koele, droge plek: Zet de laarzen niet in direct zonlicht of op een plek met veel warmte, zoals naast een kachel of radiator. Warmte kan het rubber snel uitdrogen en verslijten.
-
Vermijd extreme temperaturen: Zorg ervoor dat de laarzen niet worden blootgesteld aan extreme kou of hitte. Ze kunnen krimpen, barsten of hard worden als ze langdurig in een te koude of te warme omgeving staan.
-
Vermijd oplosmiddelen: Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, zoals alcohol of oplosmiddelen, die het rubber kunnen aantasten.
-
Bewaar ze op een goede manier: Zet je laarzen rechtop, bijvoorbeeld met een laarzenhanger, zodat ze hun vorm behouden en niet inzakken, wat kan bijdragen aan scheuren of uitdrogen.
Door deze voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je de levensduur van je rubberen laarzen verlengen en uitdrogen voorkomen.
Kun je Dubarry laarzen ook online bestellen?
Ben je bekend met Dubarry laarzen en wil je een nieuw paar aanschaffen, dan kun je er uiteraard voor kiezen om online je laarzen te bestellen. De maatvoering van de Galway, Kildare en Roscommon is identiek. Enkel de hoogte is anders. Bestel ook altijd één maat groter dan je reguliere schoenmaat.
Voor de bontgevoerde laarzen (Donegal, Foxrock en Kilternan) geldt dat je deze gewoon op maat moet kopen. Dus niet één maat groter. De pasvorm van deze laarzen is anders.
Voor de Galway en Kildare geldt overigens wel dat er verschillende kuitbreedtes zijn; voor de Galway is er naast de RegularFit ook een SlimFit (voor slankere kuiten) en ExtraFit (voor stevigere kuiten). Voor de Kildare is er ook een ExtraFit.
Gaat je voorkeur uit naar Dubarry laarzen met een rits? ook dat is mogelijk. De Sligo is dan een mooie optie.
Daarnaast hebben we nog de Roundstone, Wexford, Duncannon en Dunmore varianten.
Keuze genoeg!
Ik heb een contact-allergie, kan ik Dubarry laarzen aan?
Hebt u een contactallergie voor Chromaat of Colofonium, dan kunt u met een gerust hart Dubarry laarzen dragen. Het leer is niet chemisch gelooid en ook in de toegepaste lijm, worden deze stoffen niet toegepast.